Jak na výrobu rostlinných mlék? Jednoduše!

Nezapomeňte Kecy k věci.cz sledovat také na sociálních sítích!

V dnešní chemické době, kdy se rozmáhají nejrůznější alergie, můžeme pozorovat rostoucí trend rostlinných mlék, neboť spousta lidí to kravské z nějakého důvodu nepije, ať už je to právě alergie na laktózu (mléčný cukr) či jsou to lidé alternativně se stravující.

Bohužel v obchodních řetězcích jsou tyto nápoje zbytečně drahé, proto se níže můžete dočíst, jak si takové obilné, ořechové, rýžové, luštěninové či semínkové mléko můžete vyrobit sami doma. A za pár korun. Stačí mít pouze mixér a dostatečnou fantazii.

Ovesné mléko

Postup: Do větší nádoby vysypeme dva 250 ml hrníčky ovesných vloček a zalijeme 1 l vody. Vločky necháme bobtnat nejlépe přes noc, stačí však i cca 2 hodiny, aby se uvolnily enzymy, které dopomůžou k lepší stravitelnosti.

Po uplynutí této doby přijde na řadu mixér. Nasáknuté vločky i s vodou vlijeme do mixovací nádoby a mixujeme dohladka, až náš výtvor získá mléčnou barvu, cca 1 – 2 minuty. Poté již stačí ovesné mléko scedit buď přes síto, nebo přes plátýnko.

Dle chuti můžeme dosladit či přidat koření (vanilka, skořice) pro zajímavější chuť. Ovesné mléko je nasládlé a hodí se jak k pečení, tak k přímé konzumaci, například k cereáliím.

Je nutné jej přechovávat v lednici a spotřebovat jej do 24 h. Zbytek rozdrcených přeceděných vloček, který zůstal po výrobě tohoto mléka, můžeme užít kupříkladu místo vejce při pečení či jej sníst samotný, obsahuje zdravou vlákninu.

Ořechová mléka

Postup: Připravíme si libovolné ořechy (mandle, kešu, lískové ořechy a podobně) zbavené slupek a dva 250 ml hrníčky zalijeme 1 l vody. Necháme namočené přes noc, ráno mixujeme a cedíme. Na ořechová mléka je nutno použít výkonnější mixér.

Ořechová mléka jsou velmi chutná, zdravá a bez lepku. Dle chuti opět můžeme dosladit či dochutit.

Rýžové mléko

Postup: Zde již budeme muset k plotně a trošku vařit. Ve vodě s malinkou špetkou soli víceméně rozvaříme dva sáčky rýže, poté je vyndáme a rýži vysypeme do mixovací nádoby. Přidáme 1 l čisté vody a opět mixujeme, scedíme a podáváme.

Konopné mléko

Postup: 1 a půl hrníčku konopných semínek necháme přes noc namáčet, ráno rozmixujeme, přecedíme a můžeme konzumovat. Doporučuji osladit či jinak dochutit.

Slunečnicové mléko

Postup: Hrníček slunečnicových semínek přes noc namočíme, ráno přendáme do mixovací nádoby a rozmixujeme. Použijeme sítko či plátýnko a můžeme podávat. Opět lze přisladit.

Sójové mléko

Postup: 1 hrníček sójových bobů necháme přes noc namočený v 1 l vody, ráno doporučuji zbavit slupek (ve vodě je oběma rukama o sebe třít, slupky se oddělí). Poté mixujeme, cedíme. Zbylá drcená hmota se užívá například do pečení místo vejce. Opět lze dosladit/ochutit.

Tyto suroviny zdaleka nejsou vším, z čeho se rostlinné mléko dá vyrobit. Můžete použít, cokoliv vás napadne a experimentovat tak s chutěmi výsledného nápoje.

Výhodou je, že si ohlídáte složení a nemusíte mít strach z alergické reakce na laktózu (jen pozor na intoleranci lepku, ořechů apod.).

Líbil se vám tento článek? Tak ho neváhejte šířit dál!

Podobné články, které by vás mohli též zaujmout:

1 komentář k: Jak na výrobu rostlinných mlék? Jednoduše!

  1. Lotos napsal:
    Ahoj,
    hele ty vyrobené mléka chutnají stejně jako ty kupované, zkoušel jsi to? Já, že mám právě intoleranci laktozy…
    Nejradši mám mandlové mléko, ale kupovat ho je fakt mazec.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *